BewegenColumnGezonde levensstijl

Hoe hou je het vol?!

In je enthousiasme wil je het liefste alle gezondheidsadviezen tegelijk invoeren. In één dag van veel ongezonde gewoonten naar een super gezonde leefstijl? Graag!

Helaas loop je er tegenaan dat er veel verschillende visies, meningen en haakse meningen zijn in gezondheidsland. Welke moet je geloven? Welke is juist? Hoe hou je het vol? Vaak zijn doelen niet haalbaar binnen je huidige leefstijl, zul je keuzes moeten leren maken. In het begin is alles leuk, koop je een nieuwe sportoutfit en ga je vol goede moed van start. Maar na een aantal weken beginnen ook andere, belangrijke dingen je aandacht te vragen. Waarom moest je dit alweer doen? Als je niet weet waarom je het moet doen, waarom zou je het dan doen?

Je verliest je motivatie. Motivatie is geen persoonlijke eigenschap. Motivatie is de bereidheid om je ergens voor in te spannen. Na motivatie komt beslissen, en beslissen leidt tot actie. Actie leidt tot het resultaat.  Door acties te doen die bij je passen, blijf je gemotiveerd om je doel te behalen.

We hebben het steeds over ‘hoe hou je het vol?’, en je doel behalen. Wat is eigenlijk concreet je doel? Waar wil je zijn over 10 weken? Het trainen met een doel maakt keuzes maken makkelijk, bewegen een stuk leuker, en je moet acties nemen om dit doel te bereiken.

Waarom sport je? Je wordt er vrolijk van, en krijgt er energie van?  “Ja, van paardrijden! Niet de sportschool… ” Volgens de richtlijnen is het wenselijk dat je naar de sportschool gaat. Als je geen liefhebber van de sportschool bent, doe je jezelf geen plezier door je verplichting aan te gaan om drie keer per week een avond in de sportschool door te brengen, of wel? Paardrijden hou je vol, en je krijgt er energie van. Fysiek, en mentaal de juiste keuze voor je!  Diep van binnen weet je wat je nodig bent, luister naar jezelf!

Iemand kan wel roepen wat je moet doen, maar je moet zelf ontdekken hoe jij het beste voor jezelf kunt zorgen. Meningen,richtlijnen en hulpmiddelen kun je waardevol inzetten om uiteindelijk zelf een keuze te maken. Binnen mijn praktijk, help ik je hierbij. Een persoonlijke gids in dieetland, personal trainer, leefstijlcoach of welke benaming je eraan wilt geven. Door de persoonlijke begeleiding blijft je motivatie hoog, en komen doelen binnen handbereik. Meer energie, afvallen of spieropbouw. Wat je doel ook is, het vereist een specialistische persoonlijke aanpak. Waarom zou je jezelf niet laten steunen en motiveren?

‘Veranderen gaat stap voor stap’  “Ja! Leuk, maar ..” waar begin je concreet mee? Maak een lijstje met dingen die je anders wilt gaan doen, hoeveel zijn het er? Wat moet je van jezelf, wat wil je graag? Waar wil je naar toe? Maak je acties concreet, en vraag jezelf: “Wat kan ik volhouden?” Dit, samen met een frisse blik, dosis kennis en royaal besprenkeld met nuchter boerenverstand kom je dichter bij je doel. Wat mij betreft is 2013 het jaar om zelf een keuze te (leren) maken. Dat het lastig is, is een feit. En daarom is het fijn je te laten begeleiden door een professional. Wist je dat de begeleiding vergoed wordt uit het aanvullende pakket van je zorgverzekeraar, zonder aftrek van je eigen risico?

Je reactie is welkom! Neem contact met mij op via het contactformulier of bel me op een van de vermelde telefoonnummers.

Een sportieve groet, Jolanda

Coach voor je Goedelijn

JoGo4You logo 2013