ColumnGezonde levensstijl

Leefstijl als medicijn?

Terugkerend in het nieuws: Gezonde leefstijl onderschat als medicijn. In mijn beleving: “Waar!”. De omkeerbaarheid van vele verschillende ziektebeelden, het kan door je leefstijl aan te passen.

Laten we zuivelproducten als voorbeeld nemen. Heb je (snel) last van een opgeblazen buik, slijmvorming, luchtwegklachten of bijvoorbeeld snel moe? Neem je hoeveelheid zuivel onder de loep

  • Gebruik je een pure versie zonder toevoeging(en)?
  • Welke zuivel neem je? Vol, mager? Van de geit, koe of soja
  • Hoeveel neem je per dag? In de sportwereld zie je sporters soms hele bakken kwark wegwerken, voor de eiwitten. Verstandig? Helaas, je lichaam kan een aantal gram eiwit inzetten voor nu. Het restant bewaard je lichaam voor later, als vet 🙁
  • Aanbevolen voor een gemiddeld volwassen persoon is leuk, maar is dit voor jou persoonlijk de goede norm? Dit hangt van verschillende factoren af, maar ; Stel dat je door het verminderen of weglaten van zuivel van je klachten afkomt? Het onderzoeken waard! In dit artikel, geschreven door Ralph Moorman, een heldere uitleg over zuivel en de voordelen van eliminatie.

Voedingstechnisch kun je prima zonder ‘klassieke’ zuivel. Een aantal vervangers voor je melk, yoghurt, kaas en kwark:

  • Havermelk
  • Amandelmelk (maak je snel en makkelijk zelf door; 10 amandelen met water in de blender te doen. (H)eerlijk!)
  • Kokos melk/yoghurt
  • Zuivel van de geit geeft een stuk minder klachten; geitenyoghurt, geitenmelk

Leefstijlgeneeskunde

Minder klachten, minder medicatie met een aangepaste voeding, en beweging op maat. Preventie is het sleutelwoord. Laten we de medicatie voor blijven, waar dat kan.  Lastig in het geheel is het patenteren van de leefstijl(coach). Een stuk minder interessant voor de markt. Persoonlijk ben ik groot fan van de benadering vanuit de orthomoleculaire kant. Voeding als medicijn, een goede start!

Wil je preventief werken aan je gezondheid, maar wel gefundeerde kennis en uitgangspunten krijgen? In onze workshops nemen we je mee op ontdekkingsreis. Je krijgt inzichten en Eye-openers die inspireren en motiveren om ook echt je volgende stap te nemen.