ColumnVoeding

Suikervrij eten, zonder koolhydraten, is geen goed idee!

Een nieuwe hype in voedingsland, alles suikervrij. Ik ben er blij mee! Waarom? Het wakkert een discussie aan, we worden kritischer en komen in beweging naar Gezond(er) leven. Mijn missie met mijn praktijk is om iedereen in beweging te krijgen. Lichamelijk, geestelijk en met puur gezonde voeding. Toch is het schrappen van suikers geen goed idee! Ik zie je bedenkelijk kijken: “Suikers (koolhydraten) maken dik, toch?” Suikers zijn de belangrijkste brandstof voor onze hersenen! Suikervrij eten, zonder koolhydraten, is geen goed idee.

Wat is de omschrijving van suikervrij?

  • Met suikervrij eten bedoel je minder bewerkte suikers?
  • Met suikervrij eten bedoel je dat je een kritische consument wordt?
  • Met suikervrij eten bedoel je meer onbewerkte producten in je keuken?

Crashdiëten brengen je niet in beweging naar een blijvend gezond(er)e leefstijl. Jij gaat ook blijvend je leefstijl aanpassen? Ik ben er blij mee: een balans in je voeding / vulling, een schema op maat voor je lichamelijke beweging en balans tussen je inspanning en ontspanning. Ik zeg: “DOEN!”.

Iemand kan wel roepen wat je moet doen, maar je moet zelf ontdekken hoe jij het beste voor jezelf kunt zorgen. Meningen, richtlijnen en hulpmiddelen kun je waardevol inzetten om uiteindelijk zelf een keuze te maken. Een persoonlijke gids in dieetland, personal trainer, leefstijlcoach of welke benaming je eraan wilt geven. Door een persoonlijke begeleiding blijft je motivatie hoog, en komen doelen binnen handbereik. Meer energie, afvallen of spieropbouw. Wat je doel ook is, het vereist een specialistische persoonlijke aanpak. Waarom zou je jezelf niet laten steunen en motiveren?

Tips om Suikervrij te Eten

Je wilt vandaag starten, fijn! Om je op weg te helpen een aantal tips op een rij om minder (bewerkte) suikers te eten:

Schrap het snacken. Neem de tijd en aandacht om te genieten van je voeding, kies vaker voor voeding in plaats van vulling. Maak tijd en ruimte in je ochtend, en middag om een tussendoortje te nemen. Kies je voor een iets minder gezonde versie? Geniet ervan, en voel je niet schuldig. Wanneer je jezelf verbied om iets minder voedzaams te mogen kiezen, ga je het niet volhouden. Gevolg? De hele verpakking gaat op een later moment leeg…

Schrap dieet- en lightproducten. Deze producten geven je een soort ‘vrijwaarding’ om er meer van te nemen. Weet jij wanneer de fabrikant het product een stempel ‘light’ mag geven? Lees in deze column meer over light.

Vermijd fabrieksvoeding, hoe verser hoe beter! Het probleem is niet de suiker, het probleem is ‘bewerkte voeding’. Veel producten die de ‘gezond’ stempel hebben, zitten boordevol met geraffineerde, bewerkte suikers.

Veranderen gaat stap voor stap’ “Ja, leuk, maar ..” waar begin je concreet mee? Maak een lijstje met dingen die je anders wilt gaan doen, hoeveel zijn het er? Wat moet je van jezelf, wat wil je graag? Waar wil je naar toe? Maak je acties concreet, en vraag jezelf: “Wat kan ik volhouden?” Dit, samen met een frisse blik, dosis kennis en royaal besprenkeld met nuchter boerenverstand kom je dichterbij je doel.