ColumnVoeding

Tips om te stoppen met ongezond eten

De tips die je overal leest, drink een paar glazen water, zorg voor een volle fruitschaal en maak een gezond(ere) versie van het ongezonde. Persoonlijk merk ik dat het vaak niet werkt om een gezonde versie te maken van het ongezonde. Hoe is dat voor jou? Wat helpt om minder ongezonde keuzes te maken? Besef: Je hebt een keuze, overal en altijd op elk moment van de dag!

Wat helpt? Verander je omgeving – Wat is er in huis? Wat helpt is het maken van een (week)plan voor je voeding.

Maak een weekplanning, en aan de hand daarvan een boodschappenlijstje. Zorg voor een aantal recepten die bij je passen. Persoonlijk ben ik fan van onder andere de website www.kokenmetkarin.nl en www.puurgezond.nl. Bewaar de goed gelukte, lekkere recepten in een map en herhaal.

Verander je omgeving – Thuiswerken. Op je thuiswerkdagen hetzelfde schema hanteren qua eten en drinken helpt. Je fles water, een stuk fruit, wat noten (ongezouten en ongebrand) en maximaal 4 koffie op je werkdagen? Blijf ook thuis in deze structuur. Dit geeft je houvast.

Shop (meer) online. Voor verse ingrediënten ga je naar de markt, en/of de supermarkt. Voor veel gezonde producten is online shoppen een handige, praktische oplossing.

Seizoenswisseling De wisseling van de zomer naar de herfst zorgt bijna automatisch voor een variatie. Breng je ruim voldoende variatie aan in je voeding, heb je minder behoefte aan ongezonde voeding. Variatie is een belangrijk sleutelwoord. Van de zomerse salades, komen de (maaltijd)soepen, warme salades weer op het menu. De aardbeien vervangen we door mandarijnen. Praktisch, en gezond die wisseling..

Kortom: er zijn voldoende manieren om gezond te eten. Wat doe jij om het gemakkelijker te maken?

Rust en structuur zodat jij je makkelijk(er) kunt focussen op wat jij wilt.

De Goedelijn methode draait om blijvende gedragsverandering. Het maken van een plan geeft je de rust en structuur om je gedrag te veranderen. Dit helpt je om gezonde keuzes te maken. Lees verder bij Jolanda schrijft voor meer inspiratie.

Gezonde en sportieve groet, JOLANDA