Kort nieuws

Vezels voor een Goede lijn

September is de maand om de dagelijkse dingen weer op te pakken. In de nieuwsbrief van september aandacht voor onder andere de vezelweken. De Nationale vezelweken zijn van 10 tot en met 24 september 2011

Wat zijn vezels eigenlijk? Vezels zijn een verzamelnaam voor een aantal koolhydraten die niet, of slechts deels, verteerd worden. Vezels spelen een belangrijke rol bij je gezondheid. De kans is groot dat je te weinig vezels eet. Gelukkig zitten vezels in veel verschillende producten zoals onder andere in groenten, fruit, noten en brood.

Circa 90% van de bevolking krijgt te weinig vezels binnen. Daarom worden De Nationale Vezelweken georganiseerd door de ambachtelijk bakkers van Nederland in samenwerking met het Voedingscentrum en de Maag Lever Darm Stichting. Bakkerij Posthuma heeft mij gevraagd om mee te werken aan de folder omtrent de vezelweken. Hierin heb ik een aantal tips en het belang van vezels voor een goede lijn verwerkt. Hieronder een aantal tips rondom vezels.

Vezels zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon!

  • Voor een Goede lijn is voldoende drinken van groot belang. Hoe vezelrijker de voeding, hoe meer vocht je nodig hebt. Vezels nemen vocht op. Wanneer je te weinig drinkt, kan dit leiden tot verstopping.
  • Voor een Goede lijn is goed kauwen erg belangrijk. Voedingsvezels zorgen ervoor dat je goed moet kauwen. Goed kauwen bevordert de spijsvertering.
  •  Voedingsvezels geven langer een verzadigd gevoel.
  • Voedingsvezels voorkomen dat er te snel te veel glucose in het bloed wordt opgenomen. Je bloedsuiker stijgt en daalt langzamer.

Door over de schakelen op vezelrijke voeding kun je in het begin meer last hebben van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Voer de vezels geleidelijk op. De Maag Lever Darm Stichting heeft een nieuwe vezeltest ontwikkeld. Zo kun je precies zien of je genoeg vezels eet of misschien wel erg veel tekort komt. Doe hier de vezeltest om te kijken of jij voldoende vezels binnen krijgt

In een gezond eetpatroon is variatie een belangrijk sleutelwoord.

Gezonde voeding nemen, goed zorgen voor je lichaam en te variëren zijn belangrijke kenmerken bij een gezond eetpatroon. Vezels zitten in verschillende producten, variëren is makkelijk en je kunt een heerlijke maaltijd samenstellen.