ColumnGezonde levensstijl

Vrienden voor een goede lijn

Ik wil je vandaag voorstellen aan ‘leptine’ en ‘ghreline’, hormonen voor het verzadigingsgevoel en de eetlust.

Leptine zorgt voor ons verzadigingsgevoel, ghreline voor onze eetlust. Het verzadigingsgevoel kan beïnvloed worden door verandering in je hormoonconcentraties, eetpatroon, stress, belonende waarde van voeding. Waar ligt bij jou de nadruk op? Je eigen valkuilen herkennen is van groot belang. Zo kun je actie ondernemen wanneer je met je valkuil wordt geconfronteerd.

Vandaag de hormonen en ons verzadigingsgevoel. Voldoende slapen is erg waardevol voor de hormoonbalans. Ik hoor u denken; ‘Ik moet extra leptine aanmaken dus meer slapen? ’ JA. Voldoende slapen en langzaam eten is erg belangrijk. Het verzadigingsgevoel komt na zo’n 20 minuten, leptine zorgt voor het verzadigingsgevoel na het eten. Slaap je weinig, heb je minder leptine in het bloed en zit je niet goed vol. Hier komt onze vriend ghreline om de hoek, die neemt de overhand. Slecht voor de lijn? JA! Ghreline wekt juist de eetlust op.

Eet langzaam om teveel eten te voorkomen. Het verzadigingsgevoel komt na zo’n 20 minuten las je net. Een aantal tips voor je op een rij zodat je de vrienden in evenwicht houdt: Neem kleine hapjes, kauw goed en eet met aandacht. Geen afleiding in de vorm van de televisie, krant of iets anders. Neem een klein bord en schep een keer op. Ook een goede manier om teveel eten te voorkomen. Zo heb je een aantal tips om niet teveel te eten en een hele goede reden om eens vroeg onder de wol.

Ben je een emotie eter of stress eter? Bedenk wat je nodig bent op een bepaald moment. Ben je moe? Ga lekker slapen. Belangrijk voor een goede balans tussen de hormonen. Zorg in ieder geval dat je emoties niet koppelt aan je eten. Een juiste balans tussen de hormonen voorkomt het Jojo-effect met als gevolg een blijvend goede lijn!

Begrijp jij je lichaam of begrijpen jullie elkaar niet? Heb je behoefte aan een coach die je begeleidt met het in balans brengen van je hormonen? Heb je vragen? Neem gerust contact op via het contactformulier.