BewegenColumn

Zonder een goed plan kom je niet dichterbij je doel. Welke route neem jij?

Een training voor een marathon. 42 kilometer hardlopen! Als dat zou kunnen? Graag! In de lijn naar het kunnen hardlopen van 42 kilometer gaat heel wat vooraf. Hoe pak je dat aan? Je begint met jezelf een doel stellen. Zorgt voor een goede voorbereiding, begeleiding en tips om het geheel haalbaar te maken. Zonder trainen gaat het in ieder geval niet lukken, hier ga je de tijd en ruimte voor vrijmaken.

Er zullen dagen zijn dat je de motivatie niet kunt opbrengen of geen tijd hebt. De training pak je wel weer op, anders gaat het niet lukken. Je wilt toch echt een mooie tijd neerzetten! Waarom schrijf ik hierover? Tja, omdat ik hardlopen leuk vindt. En je graag wil laten zien dat je het trainen voor de marathon goed kunt vergelijken met gezond leven. Lees maar verder dan begrijp je het.

De stap van 0 naar 5 kilometer is eenvoudiger dan van 0 naar 42. Maar zonder een plan, is de kans groot dat een na een tijdje afhaakt. Met een goed plan hou je jezelf gemotiveerd. Met goed voor jezelf zorgen gaat dit net zo. Zonder plan wordt het lastig je doel te behalen. Na een training heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Ontspanning en slapen zijn onmisbaar in het schema. Te weinig slaap zorgt ervoor dat je zwaarder wordt, de hormonen worden verstoort en je krijgt overdag sneller trek. Heb je dan ook nog ‘slecht eten’ zoals chips, drop of chocoladerepen in huis dan wordt het erg lastig om die trek te weerstaan. Maar daar hadden we het nu niet over. Terug naar het herstel.

Na inspanning heeft het lichaam hersteltijd nodig. Van 0 naar 5 kilometer is niets. Dus we gaan voor snel, tijd voor een spoedcursus. Een spoedcursus om over een maand 21 kilometer te kunnen lopen. Je zult veel moeten trainen. Volgens een zwaar programma, een eentonig schema moeten volgen. Je herstelt niet goed, voelt je minder prettig en raakt zelfs geblesseerd. Klinkt als niet goed voor jezelf zorgen? Klopt! Je houdt het niet vol, voelt je niet fitter en zult waarschijnlijk afhaken.

Toch maar volgens het juiste schema. De motivatie is volledig terug en je brengt variatie aan in je trainingsschema. Langere duurlopen afwisselen met korte, intervaltrainingen. Krachttraining en rustmomenten heb je in je schema verwerkt. Vergelijk je dit met goed voor jezelf zorgen, kom je op variatie. Een belangrijk sleutelwoord naar een blijvend gezond leven!

Het verschil? Je zult meer tijd moeten besteden aan trainen en oefenen. Hoe meer je wilt veranderen, hoe meer tijd je zult moeten nemen. Goed voor jezelf zorgen mag je als een hobby zien, net als hardlopen. Leuk, gezellig en leerzaam! Focus bij het maken van keuzes niet op het eindresultaat! – Je blijft altijd in beweging naar Gezond(er) leven.

Zonder een goed plan, motivatie en juiste begeleiding kom je niet dichterbij je doel. Welke route neem jij?

Gezonde, sportieve groet JOLANDA